INFO BANNER

ΤΑ "ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ" ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΑ! ΝΕΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ Ο,ΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝΕΤΑ! ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ!

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Κριτική Παράστασης "BEDTIME STORIES" στο Θέατρο ΣοφούληΜετά από μια σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Ρόδο,το Θέατρο Σοφούλη φιλοξενεί την παράσταση του Γιώργου Ηλιόπουλου «Bedtime Stories» για λίγες μόνο παραστάσεις από τις 3 έως της 26 Φεβρουαρίου 2017. Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη σε σκηνοθεσία του Αντώνη Σιώπκα και με θιάσο, ο οποίος αποτελείται από έξι ηθοποιούς και πλαισιώνεται από πενταμελές χορευτικό σύνολο.

Ο τίτλος μας προϊδεάζει για ιστορίες, που λέγονται κυρίως σε παιδιά λίγο πριν το ύπνο. Και εδώ έρχεται η πρώτη ανατροπή, αφού ναι μεν πρόκειται για ιστορίες, οι οποίες ωστόσο απευθύνονται καθαρά σε ενήλικες και αφορούν τη ερωτική τους ζωή! Tο σεξ, έτσι, όπως εκφράζεται στην κάθε περίπτωση με τα βιώματα, που έχει αποκτήσει ο καθένας, τη σχέση του και το πώς βλέπει το αντίθετο φύλο και φυσικά όλο το σύστημα αξιών και τον ψυχισμό του, όπως εξελίχθηκε στη ζωή του. Δική μου εκτίμηση είναι, ότι όντως πρόκειται για ιστορίες προ ύπνου, με την έννοια, ότι εκείνη την ώρα της ημέρας είμαστε θεωρητικά πιο χαλαροί και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να σκεφτούμε πιο διεξοδικά τη στάση μας απέναντι στους άλλους ανθρώπους και στην προκειμένη περίπτωση στο σύντροφό μας. Μην εκπλαγείτε, λοιπόν, αν έστω για μερικά δέκατα του δευτερολέπτου αναγνωρίσετε στοιχεία του εαυτού σας! Εξάλλου, οι πέντε διαφορετικοί μονόλογοι, που θα παρακολουθήσετε, διαμορφώνουν τόσο ξεχωριστές προσωπικές ιστορίες, που καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα χαρακτήρων.

Η πρώτη ιστορία τιτλοφορείται "παιδί θαύμα" και αναφέρεται σε έναν άνδρα, ο οποίος ήταν αντικείμενο κοροϊδίας στο σχολείο και άργησε πολύ να κάνει σχέση. Είχε μάλιστα την οικογενειακή πίεση να μην πετυχαίνει τίποτα λιγότερο από το τέλειο, για να ικανοποιεί τις φιλοδοξίες των γονέων του! Έτσι, με επιμέλεια και πολλή δουλειά, όταν αναδείχθηκε επαγγελματικά, έγινε ο άνδρας, που πατάει επί πτωμάτων, ισοπεδώνοντας κάθε ηθική και ενισχύοντας τα διογκωμένα πλέον κόμπλεξ του, υιοθετώντας ακραίες και βίαιες σωματικά και ψυχικά συμπεριφορές! Ο βαθμός του πόσο αδίστακτος είναι, περιγράφεται γλαφυρά και από την αλλαγή της σεξουαλικής του ταυτότητας, όχι από πεποίθηση, αλλά μόνο, για να βλάψει τους ανταγωνιστές του στη δουλειά! Αντιμετωπίζει κτηνωδώς και τις γυναίκες θεωρώντας τες μόνο μέσο ικανοποίησης και εκτόνωσης! Οι βωμολοχίες στο συγκεκριμένο μονόλογο ενδέχεται να σοκάρουν κάποιους θεατές και ίσως γι'αυτό ο σκηνοθέτης έβαλε το χαρακτηρισμό "ακατάλληλη" στην παράσταση! Προσωπικά δε με ενόχλησαν καθόλου, διότι έδωσαν μια ρεαλιστική χροιά στην ιστορία και ενέτειναν το φθόνο για το διαταραγμένο ψυχισμό του ήρωα.

Η δεύτερη ιστορία αναφέρεται στο πληρωμένο σεξ και ορθότατα τιτλοφορείται "big business", αφού όντως πρόκειται για μια βιομηχανία στις μέρες μας, που ενίοτε στηρίζει φτωχές κοινωνίες και δίνει μια φαινομενικά μεν εύκολη διέξοδο στην επιβίωση μιας γυναίκας με αντάλλαγμα δε την πλήρη αποδόμηση του εαυτού της και του συναισθηματικού της υπόβαθρου. Ο μονόλογος του νταβατζή είναι συγκλονιστικός! Φέρεται στις γυναίκες, που δουλεύουν γι'αυτόν, σαν αντικείμενα, εργαλεία δουλειάς, που πρέπει να εκτελούν μόνο όσα τους υποδεικνύει και τους έχει αφαιρεθεί κάθε δικαίωμα ερωτικής ζωής εκτός χώρου εργασίας, με μοναδική φυσικά εξαίρεση...το αφεντικό τους. Η απόλυτη κυριαρχία πάνω σε μια γυναίκα διαλύοντας κάθε έμψυχο στοιχείο της και μετατρέποντάς την σε ζόμπι! Η ελάφρυνση της συνείδησης του μαστροπού γίνεται με το γελοίο επιχείρημα, που ο ίδιος δίνει, ότι παρέχει όλα τα υλικά αγαθά στις "υπαλλήλους" του αρκεί αυτές να είναι αφοσιωμένες μόνο σ'αυτόν!

Και εκεί, που ο θεατής μένει άφωνος με το μέχρι στιγμής ρεαλισμό των ιστοριών, έρχεται η τρίτη ιστορία να δείξει και την άλλη πλευρά! Η υπόσχεση, που δίνει ένα αγόρι σε μια κοπέλα να είναι πάντα μαζί της και όταν μεγαλώσει να βοηθήσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί , μέσα από κάποια ανακάλυψη, που θα κάνει και αφού γίνει γιατρός. Τονίζονται οι πραγματικά αγαθές και ειλικρινείς προθέσεις του αγοριού, που έχει τόσο ευγενή αισθήματα και σχέδια για τη ζωή του! Η τελευταία όμως το οδηγεί αλλού με τις αντιξοότητες και τα καθημερινά προβλήματα! Τα παιδιά χάνονται για χρόνια και ο νέος γίνεται ένας απλός νοσηλευτής βοηθώντας έστω έτσι τους συνανθρώπους του! Η μοίρα τους ξαναφέρνει κοντά μετά από πολλά χρόνια, όταν εκείνη είναι γεμάτη πληγές και ουλές από αφαίρεση οργάνων και όγκων λόγω του επιθετικού καρκίνου! Εκείνος την αναγνωρίζει και είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα! Κάνουν έρωτα και όχι απλώς σεξ με το ίδιο πάθος, όπως παλιά και τη φροντίζει μέχρι τέλους, όπως της υποσχέθηκε! Η πλέον συγκινητική και ανθρώπινη ιστορία, μια πτυχή που υπάρχει ακόμα στη σημερινή σκληρή κοινωνία.

Όταν η αγάπη, η αφοσίωση, η δοτική στάση και το πάθος είναι αληθινά, βαθιά, αλλά μονομερή, τότε η κατάσταση είναι αδιέξοδη! Αυτό τονίζει η τέταρτη ιστορία, που δείχνει μια γυναίκα με όλα τα παραπάνω στοιχεία, η οποία όμως έχει ένα σύζυγο, που την κακοποιεί σωματικά σε σημείο να την τραυματίζει βαριά. Εκείνη, αν και κάνει απόπειρα  να αντιδράσει και να μην το επιτρέψει να συμβεί ξανά, υποκύπτει μέσα από μια αρρωστημένη αγάπη και μια σεξουαλική εξάρτηση, που την υπερθεματίζει μέσα της, ώστε να λειαίνει τις ψυχικές και σωματικές πληγές της! Φτάνει στο αυτοκαταστροφικό σημείο να θέλει να είναι με τον τύρρανό της συνέχεια μαζί, αψηφώντας τα "θέλω" της και την αξιοπρέπειά της! Να πεθάνει και μαζί του..."σαν τα δελφίνια"!

Η τελευταία ιστορία δείχνει ένα χαρακτήρα άνδρα, που συχνά συναντούμε στις μέρες μας! Αυτού, που έχει σαν άξονα κάθε σκέψης και πράξης του το σεξ και το κάνει αυτοσκοπό στη ζωή του! Μάλιστα οι καλές επιδόσεις του και οι  αντοχές του, αφού είναι "πάντα στο ΟΝ" τον κάνουν υπερφίαλο, μονόπλευρο και τελικά να χάσει κάθε νόημα της ζωής! Ένα ατύχημα θα τον προσγειώσει απότομα και θα του δείξει με πολύ σκληρό τρόπο πόσο άδεια είναι η ζωή του...

Οι παραπάνω ιστορίες πλαισιώνονται με χορευτικά διαλείμματα, τα οποία είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος αποσυμπίεσης του θεατή και ολιγόλεπτου καθαρισμού του μυαλού του, ώστε να είναι προετοιμασμένος να δει την επόμενη! Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές και φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο να καλύψουν μια ολόκληρη ιστορία ξεδιπλώνοντας όλες τις παραμέτρους, ώστε να γίνουν κατανοητές και να μας αγγίξουν τόσο, και να έχουμε τροφή σκέψης μετά! Για το λόγο αυτό, θεωρώ την επιλογή του σκηνοθέτη  Αντώνη Σιώπκα για ένα πλέον αφαιρετικό σκηνικό ως την πλέον ενδεδειγμένη, ώστε να μη μας αποπροσανατολίζει με τα αντικείμενα και χάσουμε την ουσία. Οι εξαιρετικές εκφράσεις των ερμηνευτών, η στάση του σώματός τους και ο μεστός λόγος συνθέτουν το δυναμικό σκηνικό, που απαιτεί το εν  λόγω έργο! Οι προσεγμένοι φωτισμοί ενισχύουν το καλό αποτέλεσμα!

Πρόκειται για ένα έργο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, με ρεαλισμό και αμεσότητα, που σοκάρει, αλλά και δίνει το έναυσμα για προβληματισμό του θεατή για όσα συμβαίνουν γύρω ή και μέσα του, αμέσως μόλις εγκαταλείψει την αίθουσα! Σίγουρα, θα "μιλήσει" και σε σας και θα εκτιμήσετε το γεγονός, ότι τελικά τίποτα δε στρογγυλοποιείται, ούτε ωραιοποιείται, αλλά είναι απόλυτα ωμό, φυσικό και ευθές! Παρά τη σοβαρότητα των μηνυμάτων, που περνάει, το "Bedtime stories" δε θα σας κουράσει, γιατί φροντίζει να σας δίνει και τις απαραίτητες "ανάσες" με στοιχεία χιούμορ και κάποια σημεία πιο ανάλαφρα στην αναλογία και τη στιγμή, που απαιτούνται! Σας προτείνω  ανεπιφύλακτα να την παρακολουθήσετε!

Βαθμολογία παράστασης 8,5/10

Στοιχεία παράστασης
Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: Παρασκευή – Σάββατο 21:15, Κυριακή 20:15
Τιμές εισιτηρίων: 10€ (Κανονικό), 8€ (Φοιτητικό / Ανέργων), 5€ (Ατέλειες)
Διάρκεια παράστασης : 90′

Η Παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αντώνης Σιώπκας
Χορογραφίες: Σταυρούλα Καπίδου
Φωτισμοί – σκηνικά: Αντώνης Σιώπκας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Πηνελόπη Γεροβασιλείου

Παίζουν
Αντώνης Σιώπκας
Σταύρος Βαφειάδης
Χριστίνα Γυφτάκη
Νίκος Κουνέλης
Μαριάννα Πασχαλούδη
Σάκης Παπαγεωργίου

Χορεύουν
Σταυρούλα Καπίδου
Ερωφίλη Ειρήνη Κλέπκου
Δόμνα Μπίκου
Βιργινία Μορόμαλου
Αγάπη Καραγιάννη

Θέατρο Σοφούλη
Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

Πληροφορίες-κρατήσεις: 2310423925


Δεν υπάρχουν σχόλια: