INFO BANNER

ΤΑ "ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ" ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΑ! ΝΕΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ Ο,ΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝΕΤΑ! ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ!

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

"ΕΧΩ ΘΕΜΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΑΤΟΣ + ΚΡΙΤΙΚΗΗ θεατρική ομάδα Άρατος επιστρέφει. Ο πολυγραφότατος Βασίλης Τσικάρας (Ψάρι στα χείλη, Άδεια πιάτα, Σουτζούκ Λουκούμ, Κωδικός Σπασίμπα-Ντα, Σπαγγέτι αλά Γαλλικά, Μια σφαίρα για την Τζέην) και η ανατρεπτική Χριστίνα Λιόλιου (Madmix, Δεν ξαναγυρίζω Άρτα), συνυπογράφουν άλλη μία κωμωδία. 

«Έχω θέμα», στο Θέατρο Άρατος από το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016. 
Λίγα λόγια για το έργο: Σε μία επταώροφη πολυκατοικία, κάθε ένοικος, από το ισόγειο μέχρι και τον 6ο, έχει το... θέμα του. Έτσι, σε κάθε όροφο εξελίσσεται και μια περίεργη ιστορία. Συν τοις άλλοις, υπάρχει κάτι που τους στοιχειώνει όλους. Τι κρύβει ο 7ος όροφος; Μυστικά, επιθυμίες, μίση, έχθρες και κρυφοί πόθοι, στοιβάζονται σε μία οικοδομή και άπαντες σε αυτήν, έχουν… θέμα. Με άρωμα παλιάς καλής ελληνικής ταινίας

Έτσι θα μπορούσα να περιγράψω επιγραμματικά την εν λόγω παράσταση. Αρχικά, η καλόγουστη ασπρόμαυρη αφίσα της παράστασης, φιλοτεχνημένη από το Νίκο Γκάρα, παραπέμπει αυτομάτως σε κάτι τέτοιο. Κάποιοι μάλιστα παρομοίασαν το Βασίλη Τσικάρα σ'αυτή με τον...Κώστα Βουτσά! Ακολούθως μου ήρθε στο νου η ελληνική ταινία "Στουρνάρα 288" του 1959 και μεταγενέστερες τηλεοπτικές σειρές, όπως η "πολυκατοικία" στο MEGA. Ωστόσο, ο συνειρμός σταματάει κάπου εκεί, αφού οι έμπειροι Βασίλης Τσικάρας και Χριστίνα Λιόλιου γνωρίζουν πολύ καλά πώς να προσφέρουν μια φρέσκια πρόταση στο κοινό χαρίζοντας άφθονο γέλιο! Έτσι, μπορεί να πάτησαν στο σκελετό των προαναφερθέντων, όμως εξέλιξαν το σενάριο. Ο χώρος της πολυκατοικίας είναι στην ουσία ένας μικρόκοσμος, που απαρτίζεται από διαφορετικά νοικοκυριά. Σε κάθε όροφο και μια διαφορετική ιστορία με πρωταγωνιστές άτομα κάθε κοινωνικής τάξης, αλλά και χαρακτήρα. Στο σημείο αυτό έρχεται μια πρόκληση: πώς μπορούν 6+1 ιστορίες (ισόγειο συν 6 όροφοι) να εκτυλιχθούν στα μάτια μας χωρίς να κουράσουν και να πελαγοδρομήσουν;


Εδώ φαίνεται η μαεστρία της συγγραφικής ομάδας! Ο χρόνος κάθε ιστορίας είναι ακριβώς τόσος, ώστε και να αντιληφθούμε τι συμβαίνει, αλλά και να απολαύσουμε επί σκηνής εντελώς ετερόκλητους χαρακτήρες. Μετά απλά...αλλάζουμε όροφο! Και ο συνδετικός κρίκος; Σε καμία περίπτωση δε θα θέλαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια σειρά από σκετσάκια! Κι εδώ έρχεται αριστοτεχνικά ο μυστηριώδης κύριος του 7ου ορόφου και όλα "κουμπώνουν" ως δια μαγείας! Η αναφορά του σε κάθε ιστορία ως υπευθύνου είσπραξης κοινοχρήστων, μεγαλοεισαγωγέα κλπ. οδηγεί το θεατή να τον αποτυπώσει στο πίσω μέρος του μυαλού του, ώστε την κατάλληλη στιγμή, στο τέλος της παράστασης να το θυμηθεί. Τότε θα γίνει και η ανατροπή, αφού φυσικά η προαναφερθείσες ιδιότητες του κυρίου είναι μόνο αυτό, που φαίνεται στην επιφάνεια! Το άρωμα παλιάς καλής ελληνικής ταινίας ενισχύεται και με την αναφορά στη θυρωρό του ισογείου, είδους προς...εξαφάνιση πια, που εμφανίζεται προς το τέλος της παράστασης, αφού δούμε τις ιστορίες του 1ου με 6ου ορόφου.


Όσο καλοδουλεμένο κι αν είναι το σενάριο, η παράσταση θα ήταν μετέωρη, αν δεν υποστηριζόταν από πολύ καλές ερμηνείες των πέντε ηθοποιών! Ο Βασίλης Τσικάρας, η Κική Σπύρου, η Χριστίνα Λιόλιου, ο Σταύρος Βαφειάδης και η Μαρία Βλάχου έχουν ο καθένας τη δική του ερμηνευτική χροιά επιστρατεύοντας επιτυχώς μια πλειάδα εργαλείων, όπως σωστή κινησιολογία, άψογη άρθρωση, αλλά και χρωματισμούς της φωνής και φυσικά την πολύτιμη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου, όλα ενορχηστρωμένα, όπως πρέπει από τη σκηνοθεσία του πρώτου. Έτσι, ο περιορισμένος χρόνος εξέλιξης της κάθε ιστορίας αξιοποιείται πλήρως και καταλαβαίνουμε σε δευτερόλεπτα τι συμβαίνει! Η μοντέρνα πνοή του έργου φανερώνεται από επιμέρους αναφορές διανθισμένες με καυστικό χιούμορ, όπως π.χ. το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά με μορφή...ολόκληρης δεξαμενής τύπου ψεκαστήρα, με μικρή μάλιστα αυτονομία! Έτσι, αυτόματα διακωμωδούνται τα κινέζικα προϊόντα μαζικής μεν εισαγωγής, χαμηλής δε ποιότητας! Κι όλα αυτά σε ελάχιστα λεπτά στην ίδια ιστορία! Δεν είναι καταπληκτικό; Η ροή της παράστασης είναι γρήγορη και το γέλιο διάσπαρτο και αβίαστο, για την πλειοψηφία των θεατών τουλάχιστον! Οι φωτισμοί σωστοί και το σκηνικό, αν και λιτό λόγω χώρου και τεχνικών περιορισμών, δε δημιουργεί προβλήματα στην εξέλιξη της ιστορίας!


Συμπερασματικά το "έχω θέμα" έρχεται να πιάσει τον παλμό της εποχής μας με την ποικιλία χαρακτήρων και καταστάσεων, που εξιστορεί! Μια παλέτα συναισθημάτων ανοίγει μπροστά μας: από τον έρωτα μέχρι το μίσος, από τον κρυφό πόθο μέχρι την ασύστολη επιθυμία! Όλοι έχουμε τα θέματά μας στην καθημερινή ζωή σε όλους τους τομείς, ιδίως έτσι πιεστική και αγχωτική, που έχει καταντήσει αυτή σήμερα. Η επίσκεψη στο θέατρο Άρατος έρχεται σα βάλσαμο να μας αποσυμπιέσει, να μας κάνει να χαλαρώσουμε και να γελάσουμε αβίαστα! Για μια ακόμα φορά η εν λόγω θεατρική ομάδα τα κατάφερε άψογα και το μόνο σας ίσως πρόβλημα θα είναι να βρείτε ελεύθερη θέση, για να παρακολουθήσετε την παράσταση! Μην ανησυχείτε! Το "έχω θέμα" θα συνεχιστεί για λίγο και μετά τις γιορτές, ωστόσο κάντε εγκαίρως την κράτησή σας και καλή διασκέδαση!


Βαθμολογία παράστασης 9/10


«Έχω θέμα»
κωμωδία των
Χριστίνα Λιόλιου και Βασίλη Τσικάρα

Συντελεστές 
Κείμενο: Χριστίνα Λιόλιου – Βασίλης Τσικάρας 
Σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας 
Σκηνικά – κοστούμια: Theatro Aratos 
Φωτισμοί: Γιώργος Στεφανίδης, Δημήτρης Προύσαλης 
Δημιουργικό-trailer: Γιώργος Φλέγγας 
Αφίσα: Νίκος Γκάρας 
Δημόσιες σχέσεις: Χριστίνα Τζώρτζη 
Παίζουν: Σταύρος Βαφειάδης, Μαρία Βλάχου, Χριστίνα Λιόλιου, Κική Σπύρου 
και ο Βασίλης Τσικάρας 


Παραστάσεις: ΚΑΘΕ Σάββατο και Κυριακή στις 21.15 
Έναρξη: Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 
Διάρκεια: 75 λεπτά 
Γενική είσοδος: 8 ευρώ 


Theatro Aratos 
Μοσκώφ 12 με Φράγκων , Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2315312487
www.theatroaratos.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: