INFO BANNER

ΤΑ "ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ" ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΑ! ΝΕΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ Ο,ΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝΕΤΑ! ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ!

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: "ΤΡΕΛΗ ΧΑΡΑ" (La Pazza Gioia)

     Μετά το "ανθρώπινο κεφάλαιο" ο Paolo Virzì σκηνοθετεί μια ταινία σε διαφορετικό μήκος κύματος.  Η φλύαρη και μυθομανής Beatrice Morandini Valdirana, που εγκατέλειψε τον πλούσιο σύζυγό της για ένα φτωχό απατεώνα, ο οποίος την εκμεταλλεύεται, είναι τρόφιμος στην προοδευτική ψυχιατρική κλινική "Βίλα Μπιάντι". Κάποια μέρα έρχεται στο χώρο η καταθλιπτική και εσωστρεφής Donatella Morelli, που έχασε την κηδεμονία του παιδιού της λόγω σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων. Ενώ είναι διαμετρικά αντίθετοι χαρακτήρες, θα προσπαθήσουν να συμφιλιωθούν με τη ζωή, που άφησαν πίσω τους μέσα από ένα τρελό ταξίδι, όπου θα αναπτυχθεί μια βαθύτατη και αυθεντική φιλιά ανάμεσά τους!

     Αν και εκ πρώτης όψεως και μόνο λόγω θέματος δραματική, η ταινία έχει  αρκετές χιουμοριστικές σκηνές, οι οποίες παρεμβάλλονται αριστοτεχνικά καθ'όλη τη διάρκειά της, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να απευθύνεται σε ευρύ κοινό.  Ξεκινάει με το χώρο της κλινικής και την Beatrice, όπου ήδη παίρνουμε μια γεύση της καθημερινότητας των τροφίμων. Έχουμε όμως και τις πρώτες εικόνες της πανέμορφης Τοσκάνης, που θα τις απολαμβάνουμε σε όλη τη διάρκεια.  Η  Valeria Bruni Tedeschi φανερώνει από την αρχή το υποκριτικό της ταλέντο σκιαγραφώντας ήδη το χαρακτήρα της Beatrice. Μια γυναίκα δυναμική, που μπορεί να υποδυθεί με σημαντική άνεση και πειστικότητα όλους τους ρόλους, που κτίζει στη φαντασία της, ακόμα και της γιατρού, η οποία συνταγογραφεί όλα τα ψυχοφάρμακα γνωρίζοντας ονόματα και δοσολογίες με πρώτη...ασθενή τη Donatella για κάποια λεπτά της ώρας! Η αυτοπεποίθησή της είναι στα ύψη δίνοντας οδηγίες ακόμα και τον τρόπο διαχείρισης της κλινικής! Όπως αντιλαμβάνεστε, ένας τέτοιος χαρακτήρας δρα ακόμα και ισοπεδωτικά ως προς τους υπόλοιπους στην ταινία κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του θεατή! Απεναντίας, ο χαρακτήρας της Donatella, που υποδύεται η Micaela Ramazzotti είναι αρχικά τουλάχιστον πιο χαμηλών τόνων λόγω εσωστρέφειας και κατάθλιψης κι έτσι θα σας πάρει κάποια λεπτά της ώρας, ώστε να διαπιστώσετε την εξίσου άψογη ερμηνεία της στην ταινία! Οι πληροφορίες για την ηρωίδα αυτή μας παρέχονται σιγά σιγά αφήνοντας περιθώρια να συνθέσουμε εμείς το παζλ για τους λόγους, που αυτή η γυναίκα έφτασε εδώ!

     Η μαγεία ξεκινάει με τη συνάντηση των δύο γυναικών! Φαινομενικά δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους! Η  Beatrice εκδηλώνει από την αρχή το ενδιαφέρον και την ιδιαίτερη συμπάθειά της στην  Donatella κι έτσι, ενώ εκείνη είναι στην αρχή απόμακρη και αρνητική, ανοίγεται και την εμπιστεύεται. Τα όμορφα πλάνα της Τοσκάνης μας ηρεμούν βλέποντας τις γυναίκες να παραβρίσκονται στην εξωτερική τους εργασία ως μέρος της θεραπείας τους. Κι ενώ όλα γίνονται χαλαρά, έρχεται η ανατροπή! Μια μέρα, η καθυστέρηση του βαν, που θα μετέφερε τις τροφίμους πίσω στην κλινική, αποτελεί την τέλεια ευκαιρία να...το σκάσουν! Με αυτή την αυθόρμητη κίνηση, χωρίς δεύτερη σκέψη, ξεκινάει το ταξίδι της Beatrice και της Donatella! Η ταινία μετατρέπεται σε ένα τρελό road trip γεμάτο εκπλήξεις, ανατροπές, γέλιο, αλλά και συγκίνηση! Οι δύο φίλες πλέον έχουν κοινό στόχο. Να συναντήσουν τους ανθρώπους, που τις οδήγησαν στην ψυχιατρική κλινική και μέσα από μια επίπονη, συχνά εξευτελιστική διαδικασία, να κλείσουν ανοικτούς λογαριασμούς με όσα τις στοιχειώνουν! Θα τις δείτε να κλέβουν αυτοκίνητα, να τρώνε σε πανάκριβο εστιατόριο δωρεάν, να παίζουν κομπάρσοι σε ταινία και πολλά ακόμα, που θα σας χαρίσουν το γέλιο, αλλά και θα κάνουν ίσως να κυλήσει και κανένα δάκρυ στις στιγμές της συνάντησης με τους ηθικούς αυτουργούς της κατάστασης, στην οποία περιήλθαν!

     Ο  Virzì καταφέρνει να διαχειριστεί αριστοτεχνικά το ευαίσθητο θέμα γενικά της ψυχικής ασθένειας, αλλά και της κατάθλιψης, της υιοθεσίας και να αποδώσει πλήρως τη δραματουργική διάσταση της ταινίας χωρίς να προσβάλλει κοινωνικές ομάδες, αλλά και κάνοντας την ιστορία εύπεπτη στο κοινό, αποφεύγοντας το σκόπελο του μελό! Παράλληλα, οι χιουμοριστικές σκηνές, συχνά με δόσεις υπερβολής, δεν αγγίζουν καν τη γελοιότητα! Επιπλέον, υποβόσκουν και στοιχεία της ιταλικής κοινωνίας (διαφθορά, χρηματισμοί, τρόπος ζωής, επιδειξιομανία κλπ.), που θα σας θυμίσουν και Ελλάδα, αφού συχνά ισχύει το  "una faccia, una razza"! Οι δύο πρωταγωνίστριες "δένουν" τόσο καλά μεταξύ τους και η άψογη ερμηνεία τους σε συνδυασμό με την αντιφατικότητα των ρόλων τους, δημιουργούν ένα ισχυρό υπόβαθρο για την επιτυχία της ταινίας! Όχι, δε χρειάζονται πάντα τα ακριβά, χολυγουντιανά εφέ, για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του θεατή! Είμαι βέβαιος, ότι το χαμόγελο και το δάκρυ θα εναλλάσσονται τόσο αβίαστα και σε σας, ώστε θα βγείτε από την αίθουσα πλήρως ικανοποιημένοι, ότι είδατε μια πραγματικά αξιόλογη ταινία! Μπορεί μάλιστα να θέσετε και ερωτήματα του τύπου "ποιος είναι ο πραγματικά τρελός σε αυτή την κοινωνία" και να καταλήξετε, ότι όλα είναι σχετικά! Θα σας πρότεινα να τη δείτε αναμφισβήτητα! Δε θα καταλάβετε πότε θα περάσουν σχεδόν δύο ώρες, ενώ παράλληλα θα υποκλιθείτε στην ποιότητα του ευρωπαϊκού και δη του ιταλικού κινηματογράφου!

      Βαθμολογία από τα "Παραλιακά"  9,3/10


Ολύμπιον 2 - Παύλος Ζάννας
Μητροπόλεως & Αριστοτέλους γωνία, Θεσσαλονίκη
Tηλ. 2310378404
Ώρες προβολών 19:00 - 21:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: