INFO BANNER

ΤΑ "ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ" ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΑ! ΝΕΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ Ο,ΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝΕΤΑ! ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ!

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ "ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ - ΣΕ ΛΑΤΡΕΥΩ"

Η Αναστασία Κοζίμπα γράφει και σκηνοθετεί μια παράσταση για το δύσκολο θέμα των ανθρωπίνων σχέσεων και πιο συγκεκριμένα μιας ερωτικής σχέσης! Ο τίτλος ήδη μας προϊδεάζει για την ακραία φύση της. Πολλοί, εξάλλου είναι εκείνοι, που ισχυρίζονται, ότι την αγάπη από το μίσος τη χωρίζει μια λεπτή γραμμή! Είναι τελικά έτσι? Αν μη τι άλλο, ο αρχικός προβληματισμός του θεατή θέτει τις βάσεις να κερδηθεί το στοίχημα!
 
Τα φώτα σβήνουν και η παράσταση ξεκινά!! Σε ένα λιτό, αλλά προσεγμένο σκηνικό βλέπουμε το σπίτι της Λίτσας αριστερά μας και του Πέτρου δεξιά! Η ιστορία εκτυλίσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Η διαδικτυακή γνωριμία, δημοφιλής πλέον τρόπος στη σύγχρονη κοινωνία, η αμφιβολία του πόσο απέχει η πραγματική εμφάνιση του ατόμου από την περιγραφή, που έδωσε, για να δελεάσει την άλλη πλευρά και τέλος η συνάντηση! Είναι τόσο διαφορετικοί. Κι όμως ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος! Η έλξη ισχυρή και αμοιβαία! Αυτή, αν και κομμώτρια, που αναζήτα την ασφάλεια και την οικονομική στήριξη στον άντρα συμβιβάζεται με το γεγονός, ότι ο Πέτρος είναι άνεργος, Ο Πέτρος πάλι, αν και καρδιοκατακτητής, έχει κολλήσει στη μία και μοναδική γυναίκα πλέον της ζωής του, τη Λίτσα! Οι κολλητές φίλες του ζευγαριού παρακολουθούν με σκεπτικισμό την εξέλιξη της σχέσης, εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, αλλά δεν εισακούγονται!

Η σχέση εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και περνάει στη δύσκολη φάση της συγκατοίκησης, όπου όλα δοκιμάζονται!! Οι αντοχές, οι επιλογές ανάμεσα στον ερωτικό σύντροφο ή την κολλητή για τη νυχτερινή έξοδο του Σαββάτου, η ζήλια, η ανταγωνιστικότητα, η ρουτίνα. Μικρές, αλλά σοβαρές απειλές, που ταλανίζουν τα θεμέλια μιας δυνατής σχέσης! Από την άλλη το πάθος και ο απόλυτος έρωτας τη διατηρούν. Ο θεατής μπορεί να διακρίνει αυτή την αλληλουχία χάρη στις καλές ερμηνείες κυρίως του Νικόλα Ζούρλα (Πέτρου) και σε κάπως μικρότερο βαθμό της Ζακλίν Τσαουσίδου. Οι δύο κολλητές (Γεωργία Τσελέπη και Ελένη Κίτσιου) δεν ευνοούνται από το σενάριο και έχουν δυστυχώς σκιώδη και υποτονική παρουσία. Ο πεπερασμένος χρόνος, που διαρκεί η παράσταση, στερεί τη δυνατότητα πλήρους ανάπτυξης ενός τόσο πολύπλοκου θέματος, όπως ο έρωτας με πάθος, χωρίς φραγμούς και με κεκτημένη ταχύτητα, που ίσως οδηγεί στο αδιέξοδο ή στο γκρεμό!

Ο θεατής αντιλαμβάνεται το γενικό κλίμα, αλλά πριν προλάβει να το εμπεδώσει, καλείται να παρακολουθήσει την εξέλιξη της πλοκής. Αυτό είναι μεν εύκολο χάρη στο σενάριο με απλούς, βατούς διαλόγους, άκρως ρεαλιστικούς, ωστόσο ο ρυθμός είναι αστραπιαίος! Αναπόφευκτα κάτι χάνεται στην πορεία, όπως είναι αναμενόμενο! Τα χιουμοριστικά στιγμιότυπα ευτυχώς δε λείπουν και δικαιολογούν εν μέρει το χαρακτηρισμό της παράστασης ως κωμικοτραγικής, αν και σαφώς υπερισχύει το δεύτερο στοιχείο της τραγικότητας! Πολύ ρεαλιστικά αποδίδεται η κτητικότητα σε μια τέτοια απόλυτη ερωτική σχέση. Συνυφασμένη με την παθολογική ζήλεια μας προετοιμάζουν για ένα τέλος, το οποίο δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένο. Πολύ σωστά, βέβαια, αφού το αντίθετο θα οδηγούσε σε βαρετό, ουτοπικό και γλυκανάλατο happy end κι έτσι θα καταστρεφόταν όλη η δυναμική της παράστασης να περάσει τα μηνύματα, που θέλει! Σε αυτό τον έρωτα, τολμάς, ρισκάρεις, αφήνεσαι και όπου σε βγάλει! Τυφλώνεσαι όμως παράλληλα και η λογική απλά χάνεται, με συνέπεια τίποτα πλέον να μην είναι προβλέψιμο! Ο εγωισμός μπαίνει ως παράγοντας επικράτησης και η λέξη συγνώμη χάνει την αξία της, ακόμα και όταν λέγεται με δυσκολία! Έχοντας διαβάσει τα παραπάνω, θεωρώ, ότι μπορείτε να πάτε πιο προετοιμασμένοι από μένα να παρακολουθήσετε την παράσταση και να μη χάσετε κάποια σημεία, που δεν μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως ελλείψει χρόνου και συνθετότητας θέματος!

Οι φωτισμοί και η μουσική επένδυση θα συμμαχήσουν στην καλή παρακολούθηση της παράστασης. Προσωπικά, λίγο με παραπλάνησε ο τίτλος, γιατί με οδήγησε να περιμένω μια πιο κωμική προσέγγιση. Εγγυώμαι, ότι δε θα πλήξετε και σίγουρα θα σας "φυτευθεί" ένας προβληματισμός, αν πρέπει όλοι μας να πάρουμε το ρίσκο να ζήσουμε τον απόλυτα παθιασμένο έρωτα, όσο βέβαια είναι στο χέρι μας! Θα διακρίνετε καταστάσεις της σύγχρονης νεοελληνικής κοινωνίας, τις οποίες θα χαρακτηρίσετε ενίοτε κλισέ, αλλά έτσι είναι!! Τα υπόλοιπα θα τα σκεφθείτε, αφού απομακρυνθείτε από το θέατρο και πιθανότατα σε ανύποπτο χρόνο τις επόμενες μέρες ή έστω ώρες... 

 Βαθμολογία "Παραλιακών" 6,4/10 


"Αει στο διάολο - Σε λατρεύω"
ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ
Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Καλαμαριά
ΟΑΣΘ: Νο 5 Στάση Βερβελίδη

Παρασκευή και Σάββατο τις 21.00, Κυριακή στις 20.00

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, 8 ευρώ για μαθητές και φοιτητές

Επικοινωνία κρατήσεις: 6988232434
Δεν υπάρχουν σχόλια: