INFO BANNER

ΤΑ "ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ" ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΑ! ΝΕΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ Ο,ΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝΕΤΑ! ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ!

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΧΟΛΙΑΖΩ, ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ! 8


ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ Δ.Ε.Θ. ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ...
Εν μέσω προεκλογικού πυρετού, τα "Παραλιακά" πρωτοτυπούν  κάνοντας σχολιασμούς για θέματα, που αφορούν τη Θεσσαλονίκη.


Ολοκληρώθηκε η 74η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχοντας φέτος  ένεκα συγκυριών περισσότερο προεκλογικό παρά εμπορικό χαρακτήρα, την οποία επισκέφθηκαν 241.000 άτομα, σύμφωνα πάντα με τη διοργανώτρια Helexpo. Έτσι, καταγράφηκε μια αύξηση εισιτηρίων της τάξης του 13% κόντρα στην οικονομική κρίση και τον άστατο καιρό! Ωστόσο, μας άφησε ουδέτερες προς αρνητικές εντυπώσεις! Αν εξαιρέσουμε την πολιτιστική διάσταση του αφιερώματος στην Ινδία και την αιγυπτιακή σαρκοφάγο, που προσέλκυαν πλήθη κόσμου, οι χώροι της έκθεσης στο σύνολο τους απόπνεαν μια ατμόσφαιρα πανηγυριού με την κακή έννοια. Αναρίθμητοι υπαίθριοι πάγκοι με τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, διάφορα μικροεργαλεία νοικοκυριού (ξεσκονόπανα, αποφλοιωτές), παγωτατζήδες, τα καθιερωμένα εδώ και χρόνια stands με αρωματικά έδωσαν μια κιτς πινελιά πέρα από το στόχο της διοργάνωσης! Η προχειρότητα των εγκαταστάσεων στα περίπτερα ήταν εμφανέστατη και φέτος με αισθητικές παραφωνίες, αν και υπήρχαν λαμπρές εξαιρέσεις (π.χ. stand ΟΤΕ ή ΥΠΕΠΘ). Συνεχίστηκε και φέτος η αισχροκέρδεια με τα σάντουιτς και τις εξωφρενικές τιμές τους! Ένα απλό σάντουιτς με σουβλάκι πουλιόταν  προς 4 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο με  λουκάνικο 3,5 ευρώ! Για την ποιότητα αυτών καλύτερα να μην κάνουμε χαρακτηρισμούς, που θα φάνταζαν ιδιαίτερα βαρείς. Δεν πειράζει, που κάθε χρόνο οι εταιρείες εστιάσεις βλέπουν τη Δ.Ε.Θ. ως ευκαιρία εύκολου και γρήγορου πλουτισμού!


Τα 6 ευρώ του εισιτηρίου εισόδου μάλλον έπιαναν τόπο, έστω και με την παρακολούθηση των συναυλιών κάθε βράδυ με επώνυμους καλλιτέχνες, οι οποίοι συγκέντρωναν ένα τεράστιο κοινό, ενίοτε πατικωμένο και συχνά με άτομα, που αδιαφορώντας για τους δίπλα κάπνιζαν, σκουντούσαν για να περάσουν, έτρωγαν άτσαλα τα εδέσματα των πάγκων με φόβο κομμάτια αυτών να...εκτοξευθούν στους διπλανούς, αλλά αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα, γιατί είναι θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης παιδείας και κανόνων συμπεριφοράς, όρων άγνωστων στο λεξιλόγιο πολλών Ελλήνων! Εδώ, αξίζει ν'αναφέρουμε και τις "εικόνες κατοχής", που είδαμε την τελευταία μέρα στην Tasteland, όταν μοιράζονταν από χορηγούς δωρεάν μπουγάτσα, γάλατα, γιαούρτια και χυμοί! Ένα λυσσασμένο μπουλούκι προσπαθούσε να πάρει ό,τι μπορούσε με κάθε τρόπο, δηλαδή σπρώχνοντας, βρίζοντας ή φωνάζοντας! Μια πραγματικά τριτοκοσμική κατάντια, που ευχόμαστε να μην αποθανατίστηκε από κάποια κάμερα!


Η έλλειψη ικανοποιητικών υποδομών, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν αξιοπρεπώς στην αυξημένη κίνηση, αλλά και το έντονο κυκλοφοριακό έμφραγμα, που δημιουργείται αυτές τις μέρες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οδηγούν στην επιτακτική ανάγκη μετεγκατάστασης της ΔΕΘ. Ελπίζουμε, να γίνει επιτέλους κάτι προς την κατεύθυνση αυτή και να μην ακούσουμε νέες υποσχέσεις - "ακάλυπτες επιταγές" ! Φέτος η διοίκηση της Έκθεσης βρήκε ένα νέο τρόπο εξυπηρέτησης της στάθμευσης των αυτοκινήτων των επισκεπτών και εκθετών. Περιέφραξε με κώνους ένα τμήμα στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας μετατρέποντάς το σε προσωρινό πάρκινγκ, πρακτική που συμβαίνει σιωπηρά σε πολλούς πεζοδρόμους της πόλης τα τελευταία χρόνια (άνευ κώνων!) με την ανοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης (με αυτό το ζήτημα θα ασχοληθούμε προσεχώς)! Αποτέλεσμα ήταν να εξαφανιστούν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο πεζοδρόμιο της Μ. Ανδρόνικου διασφαλίζοντας το πρέπον αισθητικό αποτέλεσμα αναφορικά με τον περίγυρο του νέου δημαρχιακού μεγάρου (χμμ...) και δίνοντας ίσως πρώτη (και μοναδική;) φορά στους πεζούς τη δυνατότητα να μην περπατούν αναγκαστικά στο δρόμο με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα διερχόμενα οχήματα, αλλά εκεί που προβλέπεται! Κάτι, πάντως, μας λέει, ότι στις κλαδικές εκθέσεις και τις υπόλοιπες μέρες ίσως έρθουμε αντιμέτωποι και πάλι με αυτό το χάλι!


Η λίστα με τις παρατηρήσεις φαντάζει ατέλειωτη, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα, ότι η Δ.Ε.Θ. αποτελεί σημαντικό θεσμό πλέον για την πόλη, που τονώνει την εμπορική και τουριστική της κίνηση προβάλλοντάς την παράλληλα σ'όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αν δε ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και δεν αλλάξουν πεπαλαιωμένες νοοτροπίες, θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε υποβάθμιση και τέλος σε μαρασμό! Ας ελπίσουμε, ότι οι αρμόδιοι θα το αντιληφθούν αυτό εγκαίρως  και θα θέσουν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στην αναπτυξιακή πορεία, που της αρμόζει.

6 σχόλια:

Το χρυσό ΠιΠι είπε...

έχει τύχει να ανέβω πολλές φορές στη Θεσσαλονίκη σε περίοδο της έκθεσης και δεν έχει τύχει να τη δώ καμμία φορά!

Jparalias ή απλά...Γιάννης είπε...

Τώρα, αν σου πω, ότι δε χάνεις τίποτα, θα γίνω μάλλον κακός!! Προτιμώ να τονίσω, ότι καλύτερα να την είχες επισκεφθεί παλιότερα, παρά τώρα, που έχασε το χαρακτήρα της για πολλούς φυσικά λόγους! Το γεγονός που δεν αλλάζει, είναι ότι η Δ.Ε.Θ. αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Θεσσαλονίκης και πρέπει πάση θυσία όχι μόνο να την περιφρουρήσουμε, αλλά και να την αναβαθμίσουμε σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σημερινής εποχής...

Vassilis είπε...

Λόγω σπουδών από το 1984 μέχρι το 1988 ήμουν κάθε χρόνο στη ΔΕΘ.
Τις περισσότερες φορές μαζί με το συγκάτοικό μου και ένα ακόμη φιλαράκι βγάζαμε μεροκάματο δουλεύοντας στα εστιατόρια και τα κυλικεία. Μη σου κάνει εντύπωση αλλά έχω πουλήσει από αυτά τα ... σάντουιτς που γράφεις:)
Τότε υπήρχε μια αίσθηση χαράς στον κόσμο που ερχόταν αλλά και περηφάνιας για το τι συνέβαινε στην πόλη του.
Από αυτά που γράφεις μάλλον δεν είναι ίδια τα πράγματα πλέον.

Jparalias ή απλά...Γιάννης είπε...

Αγαπητέ Βασίλη, καμία εντύπωση δε μου κάνει!! Πολλοί δικοί μου φίλοι έχουν δουλέψει σ'αυτά τα κυλικεία , όπως εσύ, και μάλιστα με εξαντλητικά ωράρια και κάτω από αντίξοες συνθήκες!! Αυτό ΔΕΝ άλλαξε!! Η διαφορά έγκειται πλέον στην ποιότητα της διοργάνωσης, ενώ η χαρά και η περηφάνια του κόσμου έχει αντικατασταθεί από μια αδιαφορία και ενδεχομένως την πρόθεση να επισκεφθούν τη Δ.Ε.Θ. "μηχανικά", έτσι, από συνήθεια...

iLiAs είπε...

..πλέον έχει γίνει πανηγύρι, να μαζεύονται τα κομματόσκυλα, να τάζουν στον κόσμο παραμύθια και μετα να γυρίζουν στην Αθήνα!

Jparalias ή απλά...Γιάννης είπε...

Φίλε Ηλία, είπες πολύ μεγάλη αλήθεια! Με λίγες παραστατικότατες λέξεις έδωσες όλη τη διάσταση της παρακμής!!