INFO BANNER

ΤΑ "ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ" ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΑ! ΝΕΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ Ο,ΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝΕΤΑ! ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ!

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2008

Σκέψεις 3


ΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ!!

 

Οι μέρες των Χριστουγέννων είθισται να ταυτίζονται με μέρες αγάπης. Πόσο κοντά στην αλήθεια είναι όμως μια τέτοια διαπίστωση? Μήπως συμβαίνει εντελώς το αντίθετο? Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι όλοι μας έχουμε μικρά ή μεγάλα αποθέματα αγάπης και δυνητικά είμαστε σε θέση να τα διοχετεύσουμε στους συνανθρώπους μας. Μάλιστα αυτά είναι πρακτικά αστείρευτα και η όποια φειδώ επιδεικνύουμε γι’αυτά μόνο αρνητική εικόνα μας προσδίδει. Δεν τίθεται, λοιπόν, θέμα ύπαρξης της αγάπης. Αυτή μπορεί να βρίσκεται πρακτικά παντού, όπου υπάρχει ζωή.

 

Επομένως, στοχεύουμε στο ζητούμενο. Πόσο διατεθειμένοι είμαστε να δώσουμε την αγάπη μας ή να την εκφράσουμε? Εδώ, το κλειδί βρίσκεται πίσω από τη μαγική λέξη, που λέγεται «εγωισμός». Δυστυχώς, πολλοί θεωρούν την εκδήλωση αγάπης προς το συνάνθρωπο ως αδυναμία. Θεωρούν, ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγουν μια κερκόπορτα προς τον άλλο, που εκείνος με τη σειρά του θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί, παίζοντας με τα αισθήματα τους και ίσως και καταρρακώνοντάς  τους. Λάθος!! Αλίμονο, αν φερόμαστε τόσο ισοπεδωτικά!! Ναι, οι καιροί έγιναν πονηροί και φυσικά δεν πρέπει να είμαστε ευκολόπιστοι. Ωστόσο, υποτίθεται, ότι με την πάροδο τον ετών θα έχουμε αποκτήσει μία σχετική εμπειρία να κρίνουμε τους συνανθρώπους μας. Εξάλλου, πολλές σχέσεις δοκιμάζονται μέσα από τη διάρκεια του χρόνου πολλαπλά κι έτσι το ξεσκαρτάρισμα γίνεται κάπως ευκολότερο. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, όλοι να παραμερίζουμε τον εγωισμό και να οξύνουμε την κρίση μας, για να επωφεληθούμε στο μέγιστο από ένα ισορροπημένο ισοζύγιο αγάπης.

 

Μια ακόμη μαγική λέξη, που έχει πάλι να αντιμετωπίσει την αλλοτρίωση των σχέσεων από τον εγωισμό είναι «η συγχώρεση». Εδώ και αν δεν έχουμε συναντήσει όλοι μας άπειρα παραδείγματα, όπου φιλίες, σχέσεις κάθε είδους (ερωτικές, οικογενειακές κλπ.) κλονίζονται για μεγάλα χρονικά διάστημα ή και παντοτινά, απλά και μόνο επειδή κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έδειξε έστω και τη σχετική διάθεση για να συγχωρήσει το άλλο! Τι κρίμα!! Ζούμε σε μια κοινωνία και όχι κάπου απομονωμένα ως ερημίτες!! Αλίμονο, αν  βάζουμε συνέχεια νέα στεγανά στη ζωή μας!! Φυσικά, όσο ζούμε και επικοινωνούμε με τους άλλους είμαστε εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενες παρεξηγήσεις  ή ακόμη μπορεί και όντως να αισθανθούμε συχνά προδομένοι ή απογοητευμένοι από το συνάνθρωπό μας. Αυτό είναι φυσικό και αναμενόμενο. Πρέπει να σκεφτούμε ώριμα, να του δώσουμε να καταλάβει πώς αισθανόμαστε και τελικά να τον οδηγήσουμε να συνειδητοποιήσει ο ίδιος το λάθος του, χωρίς να κάνουμε βέβαια και τον υποβολέα!! Έτσι, «επιδιορθώνουμε» και ενισχύουμε κατά μία έννοια τη σχέση. Πολλοί θα ισχυριστούν, ότι «μια φορά μονάχα φτάνει να ραγίσει το γυαλί», όπως λέει και ένα παλιό ελληνικό τραγούδι. Στο χέρι μας, όμως είναι, τουλάχιστον κατά 50%, να κάνουμε το οικοδόμημα της σχέσης μας άθραυστο και μέσα από την αγάπη να οδηγηθούμε στη συγχώρεση, ώστε να ανατροφοδοτηθούμε με αγάπη κ.ο.κ Ένα λεπτό, αλλά σημαντικό σημείο που πρέπει να προσεχθεί εδώ είναι η υπερβολή. Μια εκτεταμένη διαλλακτικότητα και συγχώρεση σε άτομα, τα οποία συστηματικά αποδεικνύουν, ότι δεν είναι διατεθειμένα         να βελτιωθούν και μας κοροϊδεύουν καταχρώμενα της εμπιστοσύνης μας, μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά στον ψυχικό μας κόσμο. Είπαμε να δείχνουμε την αγάπη μας, όχι όμως και με τέτοιο κόστος!! Τα όρια είναι σαφώς δυσδιάκριτα και ποικίλλουν για τον καθένα μας. Ας βρούμε μέσα από την καθημερινή τριβή τα δικά μας!

 

Άλλη μία σημαντική παράμετρος στο θέμα έκφρασης των συναισθημάτων μας και στη προκειμένη περίπτωση της αγάπης είναι η αναβλητικότητα. Η τελευταία δεν είναι κακή μόνο στη διεκπεραίωση πρακτικών και επαγγελματικών υποθέσεων. Ποιος ο λόγος να μη δείξουμε την αγάπη μας σήμερα? Τι περιμένουμε ότι θ’αλλάξει αύριο? Η φθορά του χρόνου θα χτυπήσει και τις δικές μας σχέσεις και πολλές φορές θα τις βαλτώσει. Πρέπει και σ’αυτήν την περίπτωση να αντιμετωπίζουμε την κάθε μέρα σα να είναι η τελευταία! Πού ξέρει κανείς, αν αύριο μας δοθεί η ευκαιρία να πούμε στον άλλο πόσο νοιαζόμαστε για εκείνον ή πόσο τον αγαπάμε? Και αν πάλι, κάτι μας έχει πειράξει, σε τι θα ωφελήσει η αναβολή στο ξεκαθάρισμα όσων αισθανόμαστε? Η ζωή είναι στα χέρια μας και πρέπει να αξιοποιήσουμε το γεγονός αυτό, ώστε να τη ζήσουμε πιο έντονα!! Το αύριο δεν είναι εξασφαλισμένο από καμίας ηλικίας άνθρωπο!

 

Μια μεγάλη παγίδα, που δυστυχώς πέφτουμε συχνά όλοι μας, είναι να υποθέσουμε, ότι ο συνάνθρωπος μας γνωρίζει για την αγάπη μας!! Μέγα λάθος, σωστή ανοησία!! Όπως και στον έρωτα, έτσι και στην αγάπη  είναι απαραίτητο να δείξουμε οι ίδιοι ό,τι αισθανόμαστε, γιατί απλά ο καθένας σκέφτεται διαφορετικά και ίσως να μην αντιλαμβάνεται τα ίδια πράγματα με μας. Επίσης, η ανθρώπινη ψυχολογία απαιτεί τακτικές ενέσεις ενθάρρυνσης, που μπορούν να δοθούν τόσο απλά με την εξωτερίκευση των συναισθημάτων μας!! Δεν είναι τα πάντα στη ζωή τόσο πολύπλοκα!!

 

Τέλος, σημαντικός είναι φυσικά και ο τρόπος με τον οποίο θα δείξουμε την αγάπη μας. Η φαντασία μας μπορεί να πλάσει και τα πιο τρελά σενάρια γι’αυτό. Ωστόσο, ας εκτελέσουμε τα βασικά βήματα και τα άλλα έπονται!! Ένα απλό «σ’αγαπώ», «σ’ευχαριστώ», «συγγνώμη» κλπ. ανοίγει ασφαλώς το δρόμο της προσέγγισης και κερδίζει συχνά τις εντυπώσεις, ίσως και σε σχέση με ένα ακριβό δώρο!! Καλά, μην παρεξηγηθούμε!! Το τελευταίο είναι πάντα ευπρόσδεκτο, αλλά ακόμα κι έτσι θεωρήστε τις παραπάνω προτάσεις την ως την καρτούλα που το συνοδεύει!! Οι απλές αυτές λέξεις είναι η βάση. Μετά ο καθένας μας μπορεί να τις διανθίσει ή να τις συνοδεύσει με ό,τι νομίζει και βέβαια έχει δυνατότητα (υλικά και ψυχικά) να προσφέρει!!

 

 

Και κλείνω τις σκέψεις μου με την προτροπή να δείχνουμε την αγάπη μας σε καθημερινή βάση. Μπορεί οι μέρες των γιορτών να μας ευαισθητοποιούν ιδιαίτερα, αλλά η ζωή είναι 365 μέρες το χρόνο!! Επομένως, η έκφραση της αγάπης πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, ώστε όλοι μας να βγούμε πλέον ωφελημένοι και ώριμοι από τη διαδικασία και να απελευθερώσουμε όλο εκείνο τον πλούτο συναισθημάτων, που σίγουρα κρύβουμε μέσα μας!! Δείξτε την αγάπη παντού και πάντα και δε θα χάσετε!! Μην περιμένετε απαραίτητα αντάλλαγμα ή ανταπόκριση!! Η σχέση αυτή δεν είναι εμπορική!! Αν αγαπάτε αληθινά, θα είστε πάντα κερδισμένοι στο παιχνίδι της ζωής!!

6 σχόλια:

Νυχτερινα χαμπέρια είπε...

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που μοιράζουν εύκολα αγάπη, και ούτε επιδιώκω από τους ανθρώπους να με αγαπούν. Προσπαθώ να υπάρχω και ζητώ και από τους ανθρώπους που έχω ανάγκη την παρουσία τους, ζητώ να υπάρχουν και αυτοί, ωστε να τους βλέπω να τους ακούω και να τους ζω.
Καμιά φορά αγαπάω και όλας... αλλά αυτό ας μείνει μεταξύ μας.
Παρολάυτα συμφωνώ με τις σκέψεις σου περι αγάπης και θα προσθέσω και ένα ποιηματάκι που διάβασα σε ένα βιβλίο:

Εαν είναι κάπου για να πας.
Μην πας όπου σε πάνε.
Πήγαινε εκεί που αγαπάς,
και εκεί που σε αγαπάνε.


Με εκτίμηση.
Χρήστος.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

'Εχω δώσει απλόχερα την αγάπη μου...

Μια επίσκεψη στα blogs μου θα σας πέισει για του λόγου το αληθές.

vloutis.wordpress.com
vloutis.blogspot.com

jk in your life είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ.ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

iLiAs είπε...

..πολύ διδακτικό το κείμενο..το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω..να τα βλεπω να μαθαίνω.

Να είσαι καλά :)

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά είναι πολύ αισιόδοξα αλλά τι γίνετε όταν οι άλλοι δεν σε εκτιμούν όταν τους δείχνεις την αγάπη σου; Όταν θέλεις το καλό τους και αυτοί δεν προσέχουν καν ότι νοιάζεσαι γι’αυτούς και σε αγνοούν; Ίσως δεν ξέρουμε πώς να εκφράσουμε την αγάπη; Ίσως οι άλλοι δεν την αξίζουν; Μπορεί και να μην υπάρχει στην πραγματικότητα αυτή η έννοια ή είναι πολύ ξεχασμένη πια για να έρθει ξανά στην καθημερινότητα μας.........

sammernic είπε...

Έτσι είναι η αγάπη είναι μια αλυσίδα που περιλαμβάνει ακόμη και τον βαθύ θυμό .Το μόνο που δεν περιλαμβάνει είναι την αδιαφορία...
Συνέχισε με το όμορφο μπλοκ σου ....Καλά Χριστούγεννα, Αγάπη και υγεία !!!
Με εκτίμηση
Nicolas Sammerstrand